Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. De meestgestelde vragen én de antwoorden hebben we hier voor jou verzameld. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Algemeen

  • Als je een koopwoning hebt en onze expert vindt mogelijke maatregelen om de energierekening te verlagen.
  • Als je de financiële ruimte hebt om een krediet af te sluiten, of als je de investering uit eigen middelen betaalt (of een mengvorm van betalen en financieren). De mogelijkheid tot financiering is afhankelijk van inkomsten versus verplichtingen (b.v. een tophypotheek of andere hoge schulden).
  • Als je jonger dan 75 jaar bent, dit is een vereiste om een lening te mogen afsluiten. Of als je 75 of ouder bent en de financiële middelen beschikbaar hebt.

Onze doelstelling is je te ontzorgen bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen, zodat je comfortabeler woont en energie bespaart ( minder gas of minder elektriciteit). Een vervanging van een HR-ketel door een nieuwe HR-ketel levert maar weinig besparing op. Van een dergelijke maatregel verwachten wij dat je zelf een groot deel zal financieren. Immers: hier is sprake van een reguliere periodieke vervanging die nauwelijks energiebesparing oplevert. Maar een dergelijke maatregel mag je gerust in jouw Verduurzaamfinanciering opnemen, bijvoorbeeld vanwege de zekerheden die wij bieden. Voor onderhoud of als er iets mis is met de werking van de ketel blijft Verduurzaamfinanciering wel aanspreekpunt. En uiteraard heb je een productgarantie. Maar bij voorkeur ontzorgen wij je om grotere besparingen te bereiken.

1. Vul de online vragenlijst in en druk op ‘verzend’. 2. Wij analyseren jouw gegevens en bepalen aan de hand daarvan of jouw aanmelding kansrijk is. In verreweg de meeste gevallen is dat het geval, je krijgt dan een uitgebreidere vragenlijst om jouw wensen te inventariseren. 3. Als we die gegevens hebben ontvangen, neemt onze expert contact met je op voor een afspraak bij jouw thuis voor de energie-analyse van jouw woning. Dit is maatwerk, zo kan het zijn dat voor het ene huis dakisolatie een maatregel is die je terug ziet in een daling van de energierekening en bij een ander soortgelijk huis niet. Dit heeft te maken met hoe je het huis gebruikt. Onze aanpak kan daardoor zelfs verschillen per vertrek, etage of woning. We bespreken ook jouw financiële mogelijkheden. De nadruk ligt op comfortabel wonen en wat minder op energie besparen (dus kosten besparen). Wij doen in nauw overleg een aanbieding (zie de vraag ‘Krijg ik advies bij het kiezen van energiebesparende maatregelen?’) en als jij je handtekening hebt gezet, gaan we de maatregelen in overleg met jou inplannen.

Het voordeel van Verduurzaamfinanciering is dat wij het complete pakket regelen. En omdat wij gesteund worden door gemeenten en overheid, kunnen wij je een lager rentepercentage bieden dan normale financieringsinstellingen. Omdat we gespecialiseerd zijn in financieel advies, kunnen we je adviseren over de verschillende mogelijkheden om financiering te combineren met inleg van eigen geld. Dus, als je de mogelijkheid hebt om bij aanvang een eigen bijdrage te doen, dan verlaagt dat direct de maandelijkse aflossing en de rentelast. Immers: geld lenen kost geld. Indien subsidies voor de aangeboden maatregelen beschikbaar zijn regelen wij de aanvraag daarvan. Dit geldt ook voor het terugvragen van BTW bij de zonnepanelen. Uiteraard moeten de aanvragen voldoen aan de wettelijk eisen. De ontvangen subsidies en BTW stort je als eigen bijdrage/eerste aflossing waardoor jouw notabedrag lager uitkomt.

Als je gebruik wilt maken van onze financiering vragen wij je informatie aan te leveren voor een krediettoets. Die wordt door onze bankrelatie uitgevoerd volgens de wettelijke eisen van Wet Financieel Toezicht. Kort gezegd: de bank toetst of de verhouding tussen inkomen en financiële verplichtingen gezond is. Na ontvangst van het ondertekende contract ontvang je van ons een overzicht van de informatie die onze bankrelatie daarvoor nodig heeft. De krediettoets is vergelijkbaar met de toetsing die nodig is voor een hypotheek. Immers in veel gevallen komt de financiering voor bovenop een lopende hypotheek. Denk hierbij aan informatie over inkomsten, lopende hypotheek en leningen, e.d. Deze informatie behandelen wij uiterst vertrouwelijk volgens de regels van AVG, in een veilige omgeving. De gegevens die je uploadt naar ‘mijnverduurzaamfinanciering’ komen in een beveiligde omgeving terecht.

Gedurende de looptijd: – Mag je zelf je energieleverancier kiezen. Breng ons bij wijziging wel tijdig volledig op de hoogte van diens naam, bankrekeningnummer, jouw klantnummer e.d. zodat wij het betalingsverkeer via onze bank tijdig kunnen aanpassen. Het geld dat je hiermee bespaart op jouw energierekening (“restenergie”) wordt verrekend en kan je b.v. gebruiken om de financiering sneller af te lossen. Ga je meer betalen dan zal het maandbedrag overeenkomstig verhoogd moeten worden. – Mag je vrij bepalen of en hoeveel je tussentijds als extra aflossing stort. Maandelijks los je natuurlijk al een deel af via de Verduurzaamfinanciering. Wil je versneld van de lening af (bijvoorbeeld met een erfenis) dan kan je ieder jaar boetevrij een onbeperkt bedrag aflossen. Hierdoor verlaag je het maandelijkse notabedrag, de looptijd verandert niet. – Kan je besluiten tot volledige aflossing ineens van het openstaande gefinancierde bedrag. Dat kan met behoud van de afgesproken garanties en het onderhoud, tegen een beperkte jaarlijkse vergoeding. Eenmaal afgelost kan er voor dezelfde maatregelen niet opnieuw geleend worden. – Mag je ons altijd vragen naar uitvoering van extra maatregelen. Denk aan de vervanging van een verwarmingssysteem dat bij aanvang van jouw Verduurzaamfinanciering nog niet aan het einde van de technische levensduur was. Als je deze maatregel (ook) wilt financieren moeten we dan wel een (hernieuwde) krediettoets uitvoeren.

Maandelijks monitoren wij het energieverbruik via de slimme meters en de webportal van de zonnepanelen. Als je beduidend meer verbruikt of de zonnepanelen minder opbrengen dan wij hebben voorspeld, starten we een onderzoek naar de oorzaak. Als die te vinden is in de maatregelen lossen wij dat op door financiële compensatie of door technische maatregelen.

Op maatregelen die individueel gemonitord worden, zoals de zonnepanelen, geven we in principe altijd prestatiegarantie. Als een stijging van het verbruik gerelateerd is aan gezinsuitbreiding, extra apparaten, uitbouw van de woning, e.d. vervalt de prestatiegarantie op de betrokken maatregel(en). De productgaranties blijven uiteraard onveranderd.

Als je gaat verhuizen terwijl de Verduurzaamfinanciering nog loopt zal je het openstaande gefinancierde bedrag moeten aflossen. Wij denken dat dit de meest zekere optie is. Of de nieuwe koper neemt de Verduurzaamfinanciering van je over. Jouw comfortabele en verduurzaamde huis gaat waarschijnlijk meer opbrengen bij verkoop. Met die meeropbrengst kun je versneld de restschuld aflossen. Bovendien heb je natuurlijk al gedurende de looptijd een deel afgelost. Als je de Verduurzaamfinanciering doorverkoopt aan de volgende eigenaar regelen wij de overdracht van het contract. Als je verwacht binnen zo’n 2 jaar te gaan verhuizen is het minder handig om een Verduurzaamfinanciering af te sluiten.

Verduurzaamfinanciering biedt als voordeel dat wij een compleet pakket bieden: verduurzamingsmaatregelen, financiering én garantie gedurende de looptijd. Daarnaast zijn wij een social enterprise, dat betekent dat wij geen winstoogmerk hebben. Wij vinden het belangrijk dat je comfortabeler en energiezuiniger kunt wonen én minder energie verbruikt.

Verduurzaamfinanciering is ideaal als:

  • Je geen spaargeld wilt gebruiken om je huis te verduurzamen.
  • Je zekerheid wilt dat de maatregelen naar behoren gaan werken.
  • Je een comfortabele “warme” woning wilt.
  • Je je afvraagt wat de beste keuze is aan maatregelen in jouw situatie.
  • Je één uitvoerende partij en aanspreekpunt wilt.
  • Je geen zorgen wilt en ontzorging op prijs stelt.

Maandlasten

Hoe jouw maandbedrag eruit gaat zien, is afhankelijk van een aantal factoren. Verduurzaamfinanciering is maatwerk. Dus als jij het belangrijk vindt dat jouw maandlasten gelijk blijven, houden we daar in ons advies rekening mee. Het maandbedrag wordt bepaald door de energiebesparende maatregelen die jij kiest, de gewenste looptijd (een looptijd van 20 jaar geeft een lager maandbedrag dan een looptijd van 15 of 10 jaar) en eventueel inleg van spaargeld. Hoe dan ook, jouw nieuwe energiefactuur is lager vanwege de genomen energiebesparende maatregelen. Het is onze ervaring dat de financiële ruimte die daardoor ontstaat voldoende is om het wooncomfort en de waarde van het huis aanzienlijk te verhogen.

Na oplevering gaat jouw Verduurzaamfinanciering van start. Direct bij aanvang zijn de maatregelen jouw eigendom. Nu pas ga je betalen voor onze diensten. Je loopt dus geen risico’s met aanbetalingen. Je betaalt maandelijks het notabedrag aan onze bankrelatie. Die betaalt daaruit jouw verlaagde energierekening aan je energieleverancier. Het resterende deel wordt o.a. gebruikt voor rente en aflossing van de financiering voor de energiebesparende maatregelen. Check of jouw verzekering voldoende dekking geeft op o.a. de zonnepanelen.

Gedurende de looptijd: – Mag je zelf je energieleverancier kiezen. Breng ons bij wijziging wel tijdig volledig op de hoogte van diens naam, bankrekeningnummer, jouw klantnummer e.d. zodat wij het betalingsverkeer via onze bank tijdig kunnen aanpassen. Het geld dat je hiermee bespaart op jouw energierekening (“restenergie”) wordt verrekend en kan je b.v. gebruiken om de financiering sneller af te lossen. Ga je meer betalen dan zal het maandbedrag overeenkomstig verhoogd moeten worden. – Mag je vrij bepalen of en hoeveel je tussentijds als extra aflossing stort. Maandelijks los je natuurlijk al een deel af via de Verduurzaamfinanciering. Wil je versneld van de lening af (bijvoorbeeld met een erfenis) dan kan je ieder jaar boetevrij een onbeperkt bedrag aflossen. Hierdoor verlaag je het maandelijkse notabedrag, de looptijd verandert niet. – Kan je besluiten tot volledige aflossing ineens van het openstaande gefinancierde bedrag. Dat kan met behoud van de afgesproken garanties en het onderhoud, tegen een beperkte jaarlijkse vergoeding. Eenmaal afgelost kan er voor dezelfde maatregelen niet opnieuw geleend worden. – Mag je ons altijd vragen naar uitvoering van extra maatregelen. Denk aan de vervanging van een verwarmingssysteem dat bij aanvang van jouw Verduurzaamfinanciering nog niet aan het einde van de technische levensduur was. Als je deze maatregel (ook) wilt financieren moeten we dan wel een (hernieuwde) krediettoets uitvoeren.

Ja, onder bepaalde voorwaarden is dat mogelijk. Dit is onderdeel van het maatwerk dat wij leveren. Of en hoe we dat gaan doen, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit is iets dat je kunt bespreken met onze expert als hij langs komt voor de eerste analyse.

Over ons

Met de juiste mix aan energiebesparende maatregelen daalt het energieverbruik in jouw huis.
Denk hierbij aan:
– Energiebesparende maatregelen, zoals spouwisolatie, zonnepanelen, slimme regeling van de verwarming.
– Comfortverbeterende maatregelen, zoals isolerende beglazing, vloerisolatie, vraaggestuurde ventilatie, etc.
– Wit- en bruingoed, zoals plasma-tv, wasmachine, koelers/vriezers, etc.
Om de investeringen van de bank terug te betalen blijf je ongeveer hetzelfde maandbedrag betalen dat je betaalde vóór het treffen van de maatregelen.Als gevolg van de energiebesparende maatregelen daalt jouw energienota. Wij noemen dat het maandbedrag voor “restenergie”.
Het verschil tussen het maandbedrag van jouw huidige energiefactuur en jouw energiefactuur ná maatregelen gebruik je voor rente en aflossing van de lening. Het totale notabedrag zal zodoende ongeveer gelijk blijven, maar nu heb je een woning die comfortabeler en duurzamer is.

Het voordeel van Verduurzaamfinanciering is dat wij het complete pakket regelen. En omdat wij gesteund worden door gemeenten en overheid, kunnen wij je een lager rentepercentage bieden dan normale financieringsinstellingen. Omdat we gespecialiseerd zijn in financieel advies, kunnen we je adviseren over de verschillende mogelijkheden om financiering te combineren met inleg van eigen geld. Dus, als je de mogelijkheid hebt om bij aanvang een eigen bijdrage te doen, dan verlaagt dat direct de maandelijkse aflossing en de rentelast. Immers: geld lenen kost geld. Indien subsidies voor de aangeboden maatregelen beschikbaar zijn regelen wij de aanvraag daarvan. Dit geldt ook voor het terugvragen van BTW bij de zonnepanelen. Uiteraard moeten de aanvragen voldoen aan de wettelijk eisen. De ontvangen subsidies en BTW stort je als eigen bijdrage/eerste aflossing waardoor jouw notabedrag lager uitkomt.

Onze inspanningen zijn waardevol en kosten geld. Denk aan het uitvoeren van de energieanalyse, de kosten van het aanbiedingsgesprek, de krediettoets, het organiseren van de BTW-terugvraag voor de zonnepanelen. Dit noemen wij de precontractuele kosten of verwervingskosten. De energiescan, bijbehorende rapportage en aanbieding kosten €425 incl. BTW als je besluit daarna niet verder te gaan.

Jouw woning wordt verduurzaamd door geselecteerde aannemers en installateurs. Zij snappen hoe de prestatiegarantie werkt en wat daarbij komt kijken. Nadat zij het werk gereed hebben komt de expert lang om te beoordelen of het werk correct is uitgevoerd. Verduurzaamfinanciering garandeert jou immers de prestaties (van een deel) van de maatregelen.

In Overijssel verkregen wij financiering voor de uitvoering van de energiebesparende maatregelen nadat we uitvoerig gescreend en ‘oké’ bevonden zijn door EFO, EnergieFonds Overijssel. Zij screenden onze berekeningsmethoden, financiële organisatie en garanties voor consumenten. Verduurzaamfinanciering heeft een TripleA-rating ontvangen van Graydon, een firma die bedrijfsrisico’s beoordeelt. Wij zijn een intermediair tussen onze abonnees, de aannemer/installateur en de bank. Zoals hiervoor beschreven zetten wij ons in voor een duurzaam en comfortabel huis zonder extra maandlasten, garanderen we dat de afgesproken besparing gehaald wordt (prestatiegarantie) door het verbruik regelmatig te monitoren en geven tevens productgarantie. Klachten lossen wij op. Voor dit alles betaal je als klant een klein bedrag per maand, als onderdeel van het totale notabedrag dat je per maand betaalt aan de Verduurzaamfinanciering (via onze bankrelatie). Wij houden kantoor aan de Maagdenburgstraat 60 in Deventer. Je bent er altijd welkom, het is wel verstandig om vooraf af te spreken.

We hebben inmiddels al meer dan honderd klanten en meer dan vier jaar ervaring.

Nee, je kunt niet zelf een installateur of aannemer kiezen. Ook is het niet mogelijk om zelf materiaal in te kopen of werk uit te voeren om kosten te besparen. De reden daarvoor is dat Verduurzaamfinanciering alle werkzaamheden coördineert en garant staat voor de kwaliteit van de uitvoering.

Nee en ja. Nee, want onze experts werken voor Verduurzaamfinanciering en streven ernaar om huizen zo comfortabel en duurzaam mogelijk te maken via een financieringsconstructie. Ja, omdat we maatwerk leveren en jij bepaalt welke maatregelen en welk financiële plaatje bij jouw persoonlijke situatie passen.

Kosten

Onze inspanningen zijn waardevol en kosten geld. Denk aan het uitvoeren van de energieanalyse, de kosten van het aanbiedingsgesprek, de krediettoets, het organiseren van de BTW-terugvraag voor de zonnepanelen. Dit noemen wij de precontractuele kosten of verwervingskosten. De energiescan, bijbehorende rapportage en aanbieding kosten €425 incl. BTW als je besluit daarna niet verder te gaan.

Energiebesparing

Jazeker! Enkele weken na de energie-analyse (zie de vraag ‘welke stappen moet ik volgen om Verduurzaamfinanciering af te sluiten?’) komt onze expert opnieuw op bezoek om onze aanbieding te bespreken. Meestal is er sprake van een integraal pakket van maatregelen. Voorafgaand krijg je een persoonlijk voorstel toegestuurd. Samen met de expert leg je alle afspraken: vast voor welke maatregelen je definitief kiest, de lengte van de contractperiode (10, 15 of 20 jaar) en hoeveel geld je wilt lenen c.q. zelf bij aanvang bijdragen. Als alles duidelijk is kun je het contract ondertekenen. Na het ondertekenen heb je nog een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Het rentetarief voor de financiering is afhankelijk van onze financiers. Een andere regio kan een ander rentepercentage betekenen. Het rentepercentage is zo gekoppeld aan jouw woonplaats. Wat wij betalen aan rente, betaal jij ook, daar zit niets tussen. Ons rentetarief is vrijwel altijd lager dan dat voor consumptief krediet of persoonlijke lening.