Gepubliceerd: 12 juli 2023 - Update: 18 juli 2023

Slimme stappen naar duurzaam wonen

Klaas Geugjes woont in Zaandam. Met een aantal aanpassingen heeft hij zijn huis comfortabeler gemaakt en zijn energieverbruik drastisch weten te verminderen. “Mijn woning komt uit 1985 en deze heb ik stukje bij beetje verduurzaamd.”

“Om te beginnen heb ik mijn woning uitgebreid met een nieuwe verdieping en een 2 meter langere woonkamer. Hierbij werden de ramen meteen voorzien van HR++ glas en kunststofkozijnen, wat de isolatie van mijn woning aanzienlijk verbeterde.”

Warmteterugwinning, zonnepanelen en een warmtepomp

Daarna heeft Klaas een warmteterugwinning(wtw)-ventilatiesysteem geïnstalleerd in zijn huis. Dit systeem meet constant de CO2 in de ruimte. “Als de CO2 in een ruimte stijgt, dan gaat daar de ventilatie aan. Via een warmtewisselaar wordt vuile lucht naar buiten gepompt en verse gefilterde lucht naar binnen gehaald.”

Het huis van Klaas was al goed geïsoleerd, maar de zolder heeft hij 2 jaar geleden nog extra geïsoleerd. “Dit was voornamelijk omdat ik klachten kreeg van mijn dochter over de temperatuur,” zegt Klaas lachend, “die was in de winter te koud en in de zomer te warm.”

Daarnaast heeft Klaas 13 zonnepanelen op het dak van de aanbouw en zijn schuur geplaatst. Hiermee wekt hij nu zijn eigen groene energie op. “Waarom 13 zonnepanelen? Nou, meer pasten er niet op,” zegt Klaas lachend. “Hiervan heb ik de btw teruggekregen, dat was ongeveer €1000 op dat moment. De laatste belangrijke stap in het verduurzamingsproces was het verwijderen van mijn cv-ketel en het installeren van een warmtepomp. Hier heb ik €2850 ISDE-subsidie voor gekregen van de overheid.”

Klaas is ooit begonnen met verduurzaming om het comfort in zijn huis te verbeteren en om zijn energierekening te verlagen. “Ik heb een tijdje geleden op één dag een vergelijking gemaakt met mijn buurman toen het -5 graden was buiten. Hij heeft een vergelijkbare woning en kookt ook elektrisch. Zij zijn met z’n tweeën en verbruikten bij het stoken op 19 graden in huis €12,75 euro aan gas. Ik ontdekte dat wij met z’n vieren slechts €6 aan energiekosten hadden, terwijl we die dag zelfs op 21,5 graden stookten! Dit verschil is met name te danken aan de warmtepomp.”

“Voor iedereen die overweegt om een woning te verduurzamen, adviseer ik om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Kijk wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie en ga bijvoorbeeld naar de VSK-beurs in Utrecht! Deze gratis beurs vindt altijd plaats in de winter en is gericht op verwarming, sanitair en klimaattechniek.”

“Op dit moment ben ik redelijk tevreden met de staat van mijn woning. Ik zou graag nog triple glas willen hebben, maar dat past helaas niet in mijn bestaande kozijnen. Qua isolatie heb ik het maximale bereikt. In de toekomst stopt natuurlijk wel de salderingsregeling voor zonnepanelen, dus dan wil ik misschien zo’n batterij waarin je energie kunt opslaan. Deze zijn alleen op dit moment nog niet te betalen.”

“Tijdens het verduurzamingsproces ben ik gelukkig geen grote uitdagingen tegengekomen. Ik ben blij met de stappen die ik heb genomen en ik ben vooral trots op de warmtepomp. Het heeft me verbaasd hoe betaalbaar de warmtepomp is en hoeveel ik kan besparen op mijn energieverbruik. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren om ook stappen te zetten in de richting van een energiezuinigere woning en daarmee een duurzamere wereld.”

Klaar om de stap te maken?